پتک، چکش و انواع آنها

پتک، چکش و انواع آنها

آشنایی با ابزار

معرفی انواع پتک و چکش

چکش و نمونه های بزرگتر و بلندتر آن که به نام پتک شناخته می شود، از قدیمی ترین ابزارهای ساخت دست انسان است. این ابزار در قدیمی ترین اکتشافات باستان شناسی در مصر، بین النهرین و دیگر تمدن های دوران قدیم یافت شده است و اثر آن بر روی زندگی بشری غیر قابل انکار است.

سری این ابزارآلات بین ۱ الی ۱۰ کیلوگرم وزن دارد و هرچه وزن سری بیشتر باشد، به دسته بلندتری هم برای استفاده از آن نیاز است. جنس سری بسته به کاربرد می تواند فلز، سنگ یا حتی چوب باشد. دسته نیز از جنس چوب یا فایبرگلاس ساخته می شود که نمونه های چوبی جذب ضربه بهتری داشته و به خسته نشدن عضلات کمک می کنند، در حالی که انواع فایبرگلاس به مراتب عمر بالاتری دارند.

بدیهی ترین کاربرد چکشها کوبش است. این کوبش می تواند برای تخریب (مانند شکستن سنگ)، فرو بردن اشیا به داخل یکدیگر (میخ به دیوار یا تیر چوبی به داخل زمین)، شکل دادن فلزات در آهنگری یا حتی به عنوان سلاح کاربرد داشته باشد. طی سالیان شکل های مختلفی از سری ها، جنس دسته های مختلف و طول و وزن متناسب گوناگونی برای تولید آن ارائه شده اند و از آنجایی که استفاده از چکشها به دلیل کاربردهای مختلف خانگی و صنعتی هرگز منسوخ نشده است، امروزه انواع بسیار متفاوتی از آن در بازار یافت می شوند. در این محتوا تلاش می کنیم تا این انواع را به شما معرفی کرده و تلاش کنیم تا دانش شما را در این زمینه گسترش دهیم. با ما همراه باشید.

معرفی انواع پتک

 

معرفی انواع پتک و چکش بر اساس شیوه ساخت

این ابزار دستی به دو شکل اصلی ساخته می شود:

یک تکه: در این نوع، سری و دسته به صورت یک تکه ساخته می شود. اغلب جنس آن از فلز است و طول عمر بسیار بالایی را به کاربر ارائه می دهد. برای در دست گرفتن ابزار در این حالت، یک دسته چوبی یا پلاستیکی بر روی قسمت تحتانی نصب می شود. انواع یک تکه به ندرت دچار شکستگی می شوند، اما اندازه آنها به خاطر فرآیند ساخت دشوار و وزن بالای محصول نهایی دچار محدودیت است. به طور کلی هیچ پتکی به این شکل ساخته نمی شود.

دو تکه: در این نوع سری از دسته جدا بوده و اغلب دسته در داخل سری تعبیه می شود. نوع دو تکه تعمیر راحت تری نسبت به نوع یک تکه دارد، اما احتمال درآمدن سری هم در آن وجود دارد که در نوع یک تکه مشاهده نمی شود. اکثر پتکها و چکشها با کاربری خاص با این روش ساخته می شوند، چون می توان حین ساخت سری کنترل بیشتری بر روی شکل و جزئیات آن داشت.
خارج از دسته بندی بر اساس نحوه ساخت، این ابزار بسته به کاربری نیز انواع مختلفی دارند که در ادامه به آنها می پردازیم.

معرفی انواع چکش

معرفی انواع چکش و پتک بر اساس کاربرد

  • نجاری: پراستفاده ترین و معمول ترین نوع است که از یک قسمت پهن برای ضربه زدن و یک قسمت باریک شونده برای بیرون کشیدن میخ در سری خود بهره می برد. سری های نجاری اکثر اوقات برای چکشها مناسب هستند، اما تک و توک می توان پتک های کوچکتری را پیدا کرد که در این زمینه و با این طراحی به بازار عرضه می شوند.
  • میخ کش یا دوشاخ: در حال حاضر در بسیاری از جعبه ابزارها می توانید این مدل را مشاهده کنید. یک طرف سری آن پهن و مناسب ضربه است، در حالی که سمت دیگر به یک دو شاخ هفتی شکل برای بیرون کشیدن میخ مجهز شده است. وزن این ابزار اغلب بین ۴۵۰ تا ۷۰۰ گرم است و کاربرد اصلی آن در ساختمان ها و سازه های چوبی است. هیچ پتک میخ کشی در بازار یافت نمی شود و تمامی ابزارآلاتی که با این طراحی ارائه می شود، انواع چکشها با جنس متفاوت هستند.
  • آهنگری یا سرصاف: مقاوم ترین و محکم ترین نوع در میان نمونه های موجود دستی است که به خاطر کاربری خاص آن منحصر به فرد است. برخلاف مدل های دیگر، استحکام آن بسیار بالا بوده و از آنجایی که برای شکل دهی، خم کردن و کوبش فلزات طراحی شده است پهنای سری بیشتری نسبت به نمونه های مناسب نجاری دارد. صاف بودن و پهنای بالای سری این مدل را در شرایطی قرار می دهد که هم پتکها و هم چکشهای متعددی بر اساس آن ساخته شده و به بازار عرضه می گردند.
  • حفاری یا زمین شناسی: یک طرف سری آن به شکل گوه و تیز است که برای جداسازی تکه های سنگ، تخریب آنها و خرد کردن سنگریزه به کار می رود. اغلب اوقات برای تخریب و شکستن اجسام بزرگ سنگی یا بتنی از پتکها با این طراحی بهره برداری می شود و به ندرت پیش می آید که چکشهای کوچک با این طرح یافت شوند.
  • برقی: نوع برقی شامل زیرشاخه های خاص خود است و از آنجایی که تلاش می کنیم به طور خلاصه به این ابزارآلات بپردازیم، چندان در مدل های آن ریز نمی شویم. صرفاً به یاد داشته باشید که چکشهای برقی در هنگام تخریب و خرد کردن مصالحی که برای کار دستی بیش از حد محکم هستند به کار می روند و از طریق الکتریسیته، سوخت یا بخار کار می کنند.
  • سرگرد: سری آن در یک طرف به صورت تخت و در طرف دیگر به صورت گرد است که برای شکل دادن به فلزات، گرد کردن لبه های اتصالات، پرچ کاری و پین های فلزی کاربرد دارد. هیچ پتکی با این طرح نیز در بازار پیدا نمی شود، به خصوص چون سری گرد برای اهدافی با ظرافت بالا طراحی می شود و دسته های بلند پتکها برای انجام کارهای ظریف کنترل محدودی ارائه می دهد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *