آموزش نکات ایمنی کار با دریل ها
در این مقاله قصد داریم به آموزش نکات ایمنی کار با دریل ها بپردازیم. دریل ها از ابزار های پر کاربرد هم برای مصارف خانگی و هم برای مصارف صنعتی و کارگاهی می باشد که از آن جهت سوراخ کاری سطوح مختلف استفاده می کنند.
به دلیل پر کاربرد بودن و پر خطر بودن این ابزار، بر آن شدیم تا نکات ایمنی کار با این ابزار را برایتان باز گو نماییم. تا با رعایت این نکات هم عمر دستگاه تان را افزایش دهید و هم از خطرات احتمالی که ممکن است در حین استفاده از این وسیله برای خود و اطرافیان و محل کارتان پیش آید، جلوگیری نمایید.
به طور کلی رعایت نکات ایمنی و اطلاع از نحوه استفاده درست از یک ابزار، یک اصل فراموش نشدنی است که حما باید به آن توجه نمایید.
نحوه استفاده صحیح از دریل برقی
قبل از هر چیز اولین و مهم ترین نکته ای که باید مدنظر قرار دهید این است که بدانید دریل را برای چه منظوری می خواهید استفاده کنید و مطابق با نوع کاری که قرار است انجام دهید،نوع دریل و مته را انتخاب نمایید که در ادامه به این مورد اشاره خواهیم کرد:
- اطمینان از سالم بودن پریز برق
پریز برق را از لحلاظ ایمنی بررسی نموده و در صورت وجود هر گونه مشکل، سعی کنید که ابتدا مشکل را رفع نمایید و سپس از دریل استفاده نمایید.
- استفاده از پایه دریل
پایه دریل زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که قصد دریل کاری سطوح سخت را دارید. در این صورت به راحتی می توانید این کار را بدون ایجاد مشکلی انجام دهید.
- محکم کردن مته در سه نظام
قبل از شروع به کار باید مطمئن شوید که مته در سه نظام به صورت محکم و بدون مشکلی قرار گرفته است چرا که در غیر این صورت امکان در رفتن و مستقیم نبودن سوراخکاری وجود خواهد داشت.
- استفاده از لباس ایمنی
سعی کنید در هگام استفاده از دریل از لباس و عینک و دستکش ایمنی استفاده نمایید و هرگز از لباس هایی که آستین گشاد دارند،استفاده ننمایید چرا که دریل ها سری چرخان و برنده دارند که بسیار خطر ناک می باشند. در استفاده از دستکش ایمنی باید به این نکته توجه نمایید که دستکش مناسب دستتان انتخاب نمایید چرا که بزرگ و گشاد بودن دستگش ممکن است خطر آفزین باشد. استفاده از ماسک تنفسی برای جلوگیری از ورود گرد و غبار به مجرای تنفسی نیز خالی از لطف نیست.
- خودداری از اعمال فشار به دریل
کار سوراخ کاری توسط موتور انجام دستگاه انجام می گیرد و با اعمال فشار بر دریل ممکن است دریل سر بخورد یا موتور آسیب ببیند.
- نشانه گذاری محل سوراخکاری
قبل از شروع به کار بهتر است نقطه مورد نظر را نشانه گذاری نمایید و سپس مته را روی محل نشانه گذاری شده قرار دهید و بعد دستگاه را روشن نمایید.
- عدم نگهداری قطعه کار با دست
برای کار بر روی قطعه کار، آن را با کمک یک گیره ثابت کنید تا به راحتی بتوانید عملیات سوراخکاری را انجام دهید. و توجه داشته باشید که هرگز نباید قطعه کار را دست ثابت نگهدارید چرا که دریل ها ابزاری بسیار برنده و خطرناکی هستند.
- خاموش کردن دستگاه در صورت ریختن مایعات بر روی دریل
در صورت ریختن آب به روی دستگاه آن را خاموش نمایید و از برق بکشد و در صورتی که دریل شارژی است باطری آن را خارج نموده و دستگاه را خشک نمایید.
- استفاده از مته مناسب کار
مته مهم ترین بخش یک دریل می باشد که نقش بسیار مهمی در سوراخکاری اشیا مختلف دارد. پس حتما در نظر داشته باشید همواره از مته مناسب کارتان استفاده کنید. تا هم نتیجه بهتری کسب نمایید و هم در هنگام کار با دریل دچار مشکل نشوید.
انواع مته دریل و کاربردهای آن
از مته که اصلی ترین بخش دریل است برای سوراخکاری سطوح مختلفی همچون بتن، آهن، چوب، آلومینیوم، مس، مصالح استفاده می کنند. در زیر لیستی از انواع مته ها آمده است:
- مته برگی: برای سوراخکاری در سطوح چوبی با قطر زیاد می باشد.
- مته گازور: برای ایجاد سوراخ لولای آرم بند مورد استفاده قرار می گیرد.
- مته خزینه: برای تمیزی و زیبایی بیشتر قطعه کار مورد استفاده قرار می گیرد.
- مته آهن :برای دریلکاری انواع سطوح فلزی استفاده می شود.
- مته کبالت دار:برای سطوح سخت تر از آهن مانند فولاد و فولاد ضد زنگ قابل استفاده است.
- مته الماسه:جهت سوراخکاری در بتن و مصالح ساختمانی استفاده می شود.
- مته چوب: دارای نوک تیز می باشد که با استفاده از آن به راحتی می توانید سطح چوبی را سوراخ نمایید.
- مته گردبر:برای برش های گرد در سطح چوبی، شیشه ای، بتنی، گچی استفاده می شود.
- مته و قلم چهار شیار یا SDS plus:برای دستگاه های تخریب و بتن کن با توان متوسط مورد استفاده قرار می گیرد.
- مته آلومینیم:برای دریل کاری در سطوح نرم فلزی نظیر آلومینیوم، مس و برنج قابل استفاده است.
آموزش قدم به قدم تعویض مته دریل
دریل برقی یکی از متنوع ترین ابزارآلات برقی به شمار می رود که با تغییر مته ها می توانید به سوراخ کاری مصالح و مواد مختلفی مانند گچ، لوله، چوب یا فلز بپردازید. فقط به این نکته توجه نمایید که از مته هایی استفاده کنید که مناسب با کار شما باشد. دریلها دارای دو نوع سه نظام (اتوماتیک و آچاری) می باشند که در ادامه نحوه تعویض مته در هر دو نوع را آموزش خواهیم داد:
آموزش تعویض مته در دریل سه نظام اتوماتیک
سه نظام اتوماتیک با دست باز و بسته می شود و برای باز شدن نیازی به آچار ندارد. این سه نظام برای کاربرانی مناسب است که سرعت تعویض مته برایشان حائز اهمیت است. این سه نظام مناسب برای انجام کارهای سبک مانند سوراخ کاری چوب است. در ادامه نحوه تعویض مته در این سه نظام آمده است:
مرحله اول:
سه نظام دریل را شل کنید. سه نظام دریل قطعه ای در انتهای دریل است که انواع مته درون آن سوار می شوند. سه نظام ها یا آچار خور هستند یا اتوماتیک که با دست باز می شوند.
برای تعویض مته در سه نظام اتوماتیک ابتدا باید سه نظام را در خلاف عقربه های ساعت بچرخانید تا شل شود.
نکته: شل کردن سه نظام دریل باعث ایجاد فکهایی می شود که بر روی مته بسته می شوند.
مرحله دوم :
وقتی سه نظام را شل کردید، مته ای که در آن است، شروع به لق شدن می کند. شما باید بتوانید مته را بیرون بیاورید.
نکته: همیشه هنگام برداشتن مته آن را بازرسی کنید. اگر به نظر می رسد آسیب دیده یا فرسوده است، آن را بیرون بریزید تا بعداً به طور تصادفی از آن استفاده نکنید.
مرحله سوم:
مته مورد نظر را انتخاب نمایید و سه نظام را با انگشت شست و انگشتان خود نگه دارید تا قسمت صاف مته به سمت فکها باشد. مته را قرار دهید و بلافاصله حدود یک سانتی متر آن را به سمت عقب بکشید.
نکته: انگشتان خود را بر روی مته و سه نظام نگه دارید زیرا مته امن نیست و می تواند بیرون بیاید.
مرحله چهارم:
ماشه را فشار دهید. با دادن چند فشار کوتاه ، مته را به جای خود محکم کنید. در حالی که این کار را انجام دادید، باید دست دیگرتان را رها نمایید.
نکته: در حین فشار، مته را به آرامی نگه دارید تا از نصب درست مته اطمینان حاصل نمایید.
آموزش تعویض مته در دریل سه نظام آچاری
سه نظام آچاری برای باز و بسته شدن، نیازمند به آچار مخصوص دارد که این آچار به همراه دریل عرضه می گردد. این نوع سه نظام برای کاربرانی که سرعت تعویض مته برای آن ها اهمیت ندارد، ایده آل است. سه نظام آچاری مناسب برای انجام کارهای سنگین و صنعتی است. در ادامه مراحل تعویض مته در این سه نظام آمده است:
مرحله اول:
در این مرحله ابتدا باید کلید را در سه نظام جای دهید. در واقع در دریلهایی که سه نظام آچاری دارند برای شل کردن سه نظام باید از آچار یا کلید مخصوص آن استفاده نمایید.
مرحله دوم:
کلید را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید. با این کار فک های روی چاک شروع به باز شدن خواهند کرد. چرخش را ادامه دهید تا سه نظام به اندازه کافی باز شود و به راحتی جدا شود با این کار می توانید کمی مته را به بیرون بکشید.
مرحله سوم:
پس از شل شدن سه نظام، مته را بیرون بکشید. مته را با دقت بررسی کنید. اگر آسیب دیده یا فرسوده شده است، حتما آن را تعویض نمایید و اگر خم شده است یا علائم ترک را نشان می دهد، آن را بیرون بریزید تا دوباره به اشتباه از آن استفاده نکنید.
مرحله چهارم:
اکنون می توانید مته جدید خود را وارد کنید. مته را طوری نگه دارید تا قسمت صاف مته به سمت فک های سه نظام باشد و سپس آن را وارد کنید. انگشتان خود را بر روی مته و سه نظام نگه دارید زیرا مته امن نیست و می تواند بیرون بیاید.
مرحله پنجم:
در حالی که با یک دست مته را در جای خود نگه داشته اید، کلید را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید و فک های سه نظام را با دست دیگر خود محکم کنید. حتما آن را محکم ببندید تا مته درست در جای خود قرار گیرد. کلید سه نظام را بردارید. و سپس دست خود را از روی مته برداشته و دریل را روشن کنید تا قبل از استفاده آن را تست کنید.
این مطلب را حتما بخونید، عالی بود.
ممنونم از مطلب مفیدتون
خواهش میکنیم ما در دکتر ابزار تلاش میکنیم تا حد ممکن اطلاعات کاربردی و مفید در اختیار مخاطبان قرار دهیم.
کلا نه هنگام کار با دریل، بلکه وقتی داری با ابزاری کار میکنی، مخصوصا ابزارهای برقی حواستو حسابی جمع کنی بعضی از اتفاقا دیگه جبران ناپذیره و نمیشه که برگردی عقب و اصلاحش کنی 🙁