تفاوت موتورهای چهار زمانه و دو زمانه

تفاوت موتورهای چهار زمانه و دو زمانه

عمومی

فرق بین موتور دوزمانه و چهارزمانه

یکی از پر مصرف ترین تجهیزات صنعتی در دنیای کنونی، موتورهای درون سوز می باشند. این موتورهای انواع مختلفی دارند اما معروف ترین آنها چهارزمانه و دو زمانه است که در ساخت انواع ابزارهای صنعتی و خودروها از آنها استفاده شده است. این نوع موتورها شباهت زیادی به هم دارند اما با این وجود تفاوت هایی نیز در بین آنها قابل مشاهده است که در این محتوا با تعریف کارکرد و ویژگی های هر یک از این موتورها می توانید به راحتی تفاوت های آنها را درک نمایید.

نحوه کارکرد موتور چهارزمانه

این موتورها از نوع بنزینی یا دیزلی می باشند. و دلیل نامگذاری آنها به چهار زمانه این است که فرایند کاری آنها در چهار مرحله قابل انجام است این مراحل شامل موارد زیر است:

مکش:  در این موتوها، وقتی که پیستون به پایین می آید، سوپاپ سوخت و هوا باز می شود و این دو با هم ترکیب شده و وارد سیلندر می گردد.در موتورهای کاربراتوری، هوا از کاربراتور عبور نموده و با مقداری سوخت نیز وارد سیلندر می نماید اما در سیستم جدید انژکتوری، سوخت از نازلها پاشش میکند. در این مرحله پیستون به پایین ترین نقطه خود می رسد.

تراکم:  سوپاپ ها در این مرحله بسته می شود و پیستون به بالا می رود و ترکیب سوخت و هوا درون که درون سیلندر جمع شده، متراکم نموده و آماده احتراق می کند.

احتراق: پیستون به بالاترین نقطه خود می رسد. سوخت و هوای متراکم شده به وسیله جرقه ای که از طریق شمع تولید می گردد، سبب احتراق شده و منفجر شده و پیستون را به سمت پایین پرتاب می نماید.

تخلیه:  پس از اینکه پیستون به پایین پرتاب گردید، مجددا به سمت بالا حرکت نموده و سوپاپ دود باز شده و با بالا امدن پیستون، دود به وجود امده از احتراق از طریق سوپاپ دود خارج می گردد.

نحوه کارکرد موتور چهارزمانه

نحوه کارکرد موتور دو زمانه

قبلا از این نوع موتورها استفاده های زیادی می شده اما رفته رفته استفاده از آنها کمتر شده و امروزه در برخی از تجهیزات صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. فرایند کاری این مدل موتورها به نوعی مشابه چهارزمانه می باشد و فرق آنها در مراحل کار آنهاست. موتورهای دوزمانه همین مراحل را دارا می باشند اما با ترکیب چهار مراحل گفته شده در بالا(مکش، تراکم، احتراق، تخلیه )،کار خود را در دو مرحله به انجام می رساند.
در این مدل، در یک طرف پیستون یک ورودی سوخت و هوا قرار گرفته و در طرف دیگر یک خروجی دود. خروجی دود مقابل خروجی سوخت است اما مقداری بالاتر از آن. به این دلیل که دود سریعتر خارج گردد.
در این نوع موتورها، با پایین رفتن پیستون، مسیر ورودی ترکیب سوخت و هوا باز گردیده و وارد سیلندر می گرددو هم زمان با اینکه پیستون مجدد می خواهد به بالا حرکت کند، دود از خروجی خارج می شود. با هر بار حرکت پیستون،میل لنگ نیم دور می زند که در مجموع در یک فرایند کامل حرکت پیستون که یک بار به پایین و یک بار به سمت بالاست، میل لنگ یک دور کامل خواهد زد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *