چوب گردو و نکات کار با آن

چوب گردو و نکات کار با آن

آموزش های کاربردی

نجاری با چوب گردو

حرفه های مرتبط با چوب مانند منبت کاری، معرق کاری، کابینت سازی و نجاری هر کدام ساختار و ویژگی های متفاوتی دارند، اما یک ویژگی میان تمام آنها مشترک است: فعالان در این مشاغل باید بر مشخصات انواع مختلف چوب احاطه قابل توجهی داشته باشند. این امر به این معناست که برای مثال، یک نجار تازه کار باید بداند چوب افرا چه کاربردهایی دارد یا یک منبت کار باید بداند چه جنس متریالی بهترین خروجی را برای محصول مد نظرش ارائه می دهد. بر همین اساس اطلاع داشتن از ویژگی های مختلف متریال های این حوزه اهمیت فراوانی پیدا می کند.
در سری مقالات بررسی نکات کار با انواع چوب که در مجله دکتر ابزار در اختیار شما قرار گرفته است، تلاش می شود که حداقل مجموعه ای از مشخصات اساسی و بسیار مهم در این زمینه مطرح شوند تا مسیر برای آشنایی شما عزیزان با چوب ها و کاربردها و نحوه کار با آنها هموار گردد. در این مطلب تمرکز بر روی چوب گردو خواهد بود که امیدواریم تا انتها با ما همراه باشید.

نجاری با چوب گردو

چوب گردو و انواع آن

چوب گردو جزو چوب های سخت به شمار می رود که در ایران در شمال ایران، درگز، ارومیه، فارس، همدان و منطقه مغان به وفور یافت می شود. این درخت از خانواده راش سانان بوده و هرچه از لایه های بیرونی آن به سمت لایه های درونی حرکت کنیم رنگ آن تیره تر می شود. رنگ آن برخلاف بسیاری از متریال های دیگر تنوع فراوانی دارد و از قهوه ای مایل به بنفش و قرمز تا خاکستری را شامل می شود، گرچه اکثر اوقات پس از پرداخت و به کار بردن روغن جلا می توان به یک رنگ قهوه ای تقریباً روشن رسید که در میان اکثر مصنوعات ساخته شده از آن مشترک است. برخلاف چوب گیلاس و افرا، رنگ گردو با گذر زمان و قرارگیری در معرض هوا و نور آفتاب به جای تیره شدن، روشن می شود. بنابراین کثر اوقات پس از چندین سال استفاده به یک رنگ عسلی ملایم خواهید رسید.
دوام آن در برابر ضربه بالاست، اما نسبت به فرسایش در محیط باز بسیار حساس است و همین امر سرعت پوسیدگی آن در معرض رطوبت را بالا می برد. بافت آن ریز بوده و الیاف یکدستی دارد، در حالی که وزن اندک و فرم پذیری قابل توجه باعث می شود کار با آن راحت باشد. به طور کلی در میان چوب های سخت، این متریال جایگاه خاص و به تبع آن طرفداران فراوانی هم دارد.
حالا که با ویژگی های کلی این متریال آشنا شدیم، وقت پرداختن به کاربردهای آن رسیده است.

چوب گیلاس و نکات کار با آن

کاربرد چوب گردو

همان طور که از مشخصات آن واضح است، با متریالی روبرو هستیم که برای تولید اکثر وسایل مورد استفاده در فضای داخلی بسیار مناسب است. مقاومت در برابر ضربه و وزن کم در کنار صیقل پذیری باعث می شود بتوان طیف گسترده ای از کاربردها را برای آن برشمرد که مهمترین آنها عبارتند از:

  1. ساخت مبلمان
  2. کف پوش
  3. کانتر، پیشخوان و کابینت
  4. منبت کاری
  5. ساخت آلات موسیقی
  6. خاتم کاری
  7. معرق کاری

اما چه نکاتی در هر کدام از این حرفه ها وجود دارد که باید حین پرداخت و سنباده زنی به آنها توجه کنیم؟

نکات پرداخت و سنباده زنی چوب گردو

سطح مقطع تنه این درخت دارای طرح طبیعی بسیار جذابی است که آن را برای ساخت مبلمان، انواع میز و صندلی مناسب می کند. مشخصاً این ویژگی به این معناست که باید از تیغه اره تیز استفاده کنید تا سطح آن دچار سوختگی نشود، به خصوص چون با روشن شدن رنگ به مرور زمان جای سوختگی به شدت خود را نشان خواهد داد. با وجود اینکه این متریال را جزو متریال های سخت تر برای نجاری دسته بندی می کنند، عکس العمل آن به بخار بسیار مناسب است و به این ترتیب می توان به آن شکل داد. رابطه آن با چسب نیز خوب است و اگر دو قطعه از این جنس را با چسب به هم بچسبانید مشکل خاصی برایتان پیش نمی آید.، گرچه حتما باید چسب اضافی را از روی سطح آن پاک کنید چون لکه های تیره به جا مانده از چسب خشک شده به مرور زمان خود را بیشتر و بیشتر نشان می دهند.
پرداخت آن گرچه چندان سخت نیست، اما شهرت این متریال به این است که هرچه بیشتر روی آن کار کنید نتایج به مراتب بهتری هم بدست می آورید. مانند گیلاس، اینجا هم پیشنهاد می شود از کاغذ سنباده به جای سنباده برقی بهره ببرید و حتی الامکان به سراغ سنباده های ریزتر هم بروید. اساتید کهنه کار در زمینه کار با گردو اغلب بعد از هر بار سنباده زنی سطح قطعه را با یک پارچه نمدار تمیز می کنند، چون براده های این متریال اغلب به سطح می چسبند.
شلاک یا لاک الکل اغلب ماده مناسبی برای تکمیل کار سطح قطعه از این جنس است، چون هم می تواند پایه مناسبی برای افزودن لعاب های دیگر باشد و هم می توان آن را با رنگ ترکیب کرد تا تیرگی متریال را کاهش داد. دقت داشته باشید برای افزودن شلاک روی سطح این متریال باید چند لایه از آن را اعمال کنید و پس از اعمال هر لایه هم باید علاوه بر زمان دادن به قطعه برای خشک شدن، با یک سنباده بسیار نرم از صاف بودن سطح کار اطمینان حاصل کنید.

نتیجه گیری

در این مطلب به بررسی چوب گردو، مشخصات و کاربردها و در نهایت نکات نحوه کار با آن پرداحتیم. امیدواریم این اطلاعات بتواند به شما عزیزان کمک کند تا اگر قصد دارید جنس مد نظرتان برای یک کار معین را پیدا کنید، راحت تر به نتیجه برسید و از نتیجه کار خود نیز رضایت کامل داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *