چوب سدر و نکات کار با آن

چوب سدر و نکات کار با آن

آشنایی با ابزار آموزش های کاربردی

نجاری با چوب سدر

این واقعیت که مسیر ورود به نجاری و دیگر مشاغل مرتبط با چوب برای بسیاری از علاقمندان با دشواری های فراوان روبروست، یکی از دلایلی است که امروزه با ریزش فعالان در این حوزه ها روبرو هستیم. جدا از استعداد ذاتی و نیاز به بهره گیری از آموزش صحیح نحوه کار با ابزارها و وسایل، آشنایی با موادی که قرار است با آنها کار کنید در این زمینه از اهمیت فراوانی برخوردار است، چون برخلاف باور عموم کار با چوب به معنای سر و کار داشتن با صدها متریال متفاوت با ویژگی های گوناگون است که هر کدام کاربردها و نحوه استفاده خاص خود را می طلبند. آوردن این موضوع به مرکز توجه و پرداختن به مهمترین متریال های موجود در بازار به طور خلاصه، رسالتی است که تیم دکتر ابزار در سری مطالب آشنایی با انواع چوب خود به سراغ آن رفته است. در ادامه مطالبی که در خصوص نحوه کار با متریال های مختلف حوزه چوب در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است، در این مرحله به سراغ سدر می رویم. امیدواریم با ما تا انتهای کار همراه باشید.

نجاری با چوب سدر

درخت سدر و ویژگی های آن

این درخت از نوع مخروطی است و هم از نظر دسته بندی نژادی و هم از نظر ظاهر، شباهت فراوانی به کاج دارد. با این حال سدر می تواند به مراتب از کاج بلندتر و نومندتر شود و به دلیل تمایل شاخه های آن به دور شدن از یکدیگر، بدل به منبع بسیار محبوبی برای چوب شده است. چوبی که از این درخت بدست می آید در لایه های خارجی ضخیم و سفید رنگ است و هرچه به سمت مرکز تنه حرکت کنید، بیشتر به رنگ سرخ متمایل می شود. در برخی انواع که به سدر سرخ مشهورند، این قرمز بودن متریال شدت بیشتری داشته و حتی از لایه های خارجی آغاز می شود.

شاید مهمترین ویژگی این متریال در حرفه هایی که با آن کار می کنند، مقاومت بسیار بالای آن در برابر فرسایش باشد. اغلب مطرح می شود که جنس آن در برابر انواع تغییرات آب و هوایی مقاوم است و به راحتی دچار نفوذ رطوبت و پوسیدگی نمی شود، بنابراین اکثر کسانی که می خواهند پروژه های بیرون از ساختمان انجام دهند به این متریال علاقه دارند. مواردی مانند روکش سقف، در و قاب پنجره از مهمترین کاربردهای این محصول به شمار می روند.
در ازای مقاومت فراوان نسبت به پوسیدگی، محدودیت های این چوب نیز فوق العاده تک بعدی و انعطاف ناپذیر هستند. شاید مهمترین آنها این باشد که نمی توانید این متریال را رنگ کنید. بدنه خارجی آن به دلیل بافتی که دارد، به شدت در برابر پذیرفتن رنگ روی سطح از خود مقاومت نشان می دهد و اکثر کسانی که با آن کار می کنند به رنگ طبیعی چوب بسنده می کنند.
حالا که کمی با این جنس آشنا شدیم، بگذارید به سراغ نکات کار با آن برویم.

نکات نجاری با چوب درخت سدر

با وجود مقاومت در برابر پوسیدگی و نفوذ رطوبت، به یاد داشته باشید که چوب سدر در سرما و گرما همچنان انبساط و انقباض قابل توجهی را تجربه می کند. پس در هنگام ساخت قطعه ای مانند قاب پنجره این مورد را در نظر داشته باشید. با قرار گیری در معرض باد و باران، رنگ سفید و متمایل به سرخ آن به مرور زمان به خاکستری نزدیک می شود، بنابراین اکثر اوقات برای لوازم مورد استفاده در باغ ها (مانند تخت نشیمن) کاربرد مناسبی خواهد داشت.
این تغییر ابعاد روی موثر بودن یراق آلات مانند میخ ها و پیچ ها هم اثر می گذارد. گرچه انواع چسب چوب در به هم متصل نگه داشتن این محصول بسیار موثر هستند، اما میخ ها و پیچ های عادی به مرور زمان شل شده و از داخل بدنه قطعه بیرون می افتند. راه حل بهره گیری از پیچ های فولادی با مهره و واشر است تا احتمال این امر به حداقل برسد.

علاوه بر مقاومت در برابر پوسیدگی، جنس این ماده به گونه ای است که حشرات هم چندان به آن علاقمند نیستند. بنابراین انواع مختلف آن برای ساخت گنجه ها و کمدهای داخل خانه نیز گزینه ایده آلی در اختیار شما قرار می دهند. فایده این متریال برای این منظور زمانی بیشتر اثبات می شود که بدانید چوب سدر به راحتی تراشه تولید نمی کند، بنابراین به کارگیری آن برای چنین کاربردهایی امنیت قابل توجهی هم دارد.
همان طور که گفتیم، رنگ گزینه مناسبی برای پرداخت این متریال نیست. گرچه در ابتدا شاید به نظر برسد مشکلی وجود ندارد، اما به خصوص در طولانی مدت بافت آن را پس می زند و رنگ به صورت تکه تکه از روی سطح کنده می شود. باید اجازه بدهید بافت نفس بکشد، پس نیازی نیست از پوشاننده های غلیظ استفاده کنید. دقت داشته باشید که این جنس نیازی هم به سنباده زنی ندارد، گرچه می توانید به دلخواهتان لایه خارجی را صیقل بیاندازید.

 نتیجه گیری:

در این مطلب به سراغ مهمترین نکات کار با چوب سدر رفتیم و با بررسی آنها، تلاش کرده ایم به علاقمندانی که به تازگی در این حوزه مشغول به فعالیت شده اند یا می خواهند به آن وارد شوند کمک کنیم تا با اصول اولیه و نحوه انتخاب متریال مناسب برای کارشان آشنا شوند. امیدواریم این مطالب هم برای کهنه کاران و هم برای افراد تازه نفس در این زمینه مفید واقع شود و باری را از روی دوش شما برای احاطه پیدا کردن بر این نکات بردارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *