نجاری با چوب گیلاس
افرادی که به نجاری و دیگر مشاغل و حرفه هایی که با چوب سر و کار دارند وارد می شوند، در همان ابتدای کار متوجه خواهند شد که تنها با یک نوع چوب مواجه نیستند و صدها مدل مختلف متریال با کاربردها و ویژگی های گوناگون در اختیارشان قرار می گیرد. در سری مطالب دکتر ابزار در خصوص آشنایی با چوب های مختلف و کاربردهای آنها به سراغ محبوب ترین و خاص ترین متریال های مورد استفاده در نجاری و حرفه های مربوط به آن می رویم و نکات اصلی کار با آنها را مطرح می کنیم تا بتوانید بسته به هدفتان انتخاب بهتری داشته باشید. این مطلب نیز به چوب گیلاس تعلق گرفته است، یکی از پرطرفدارترین متریال ها که کاربردهای گسترده ای نیز دارد. با ما همراه باشید.
چوب گیلاس و انواع آن
گیلاس میوه ای مشهور و محبوب است که درخت آن از دوران باستان در اروپا، آسیا و شمال آفریقا روییده و به عنوان یکی از درختان زیبا در تمام فصول سال شناخته می شود. چوب گیلاس نیز یکی از متریال های مورد علاقه سازندگان مبلمان، کابینت و تزئینات خانگی است که از نظر سختی نمره بالایی دریافت می کند. دقت داشته باشید که درخت آلبالو متریال متفاوتی دارد و در اینجا به طور مخصوص به گیلاس خواهیم پرداخت.
رنگ آن در میان نجاران شهرت خاصی دارد. درختانی که تازه بریده شده باشند چوبی با رنگ سفید تا صورتی روشن در اختیار شما قرار می دهند که یادآور رنگ شکوفه های آنها در بهار است. با گذشت زمان و قرار گرفتن در معرض هوا، این رنگ به قهوه ای زیبایی تبدیل می شود که جلوه ای منحصر به فرد به مصنوعات ساخته شده می دهد. این رویداد بین شش ماه تا چند سال طول می کشد و بسته به میزان تمایل رنگ اولیه به قرمز، می توانید طیف قهوه ای تا قرمز تیره را پس از گذر زمان در قطعه چوبی خود مشاهده کنید.
استحکام آن به اندازه افرا نیست، اما همچنان به مراتب سخت تر از کاج و بلوط است و به راحتی دچار فرو رفتگی نمی شود. با این وجود بافت آن به گونه ای است که پس از تنها یک بار سنباده زدن سطحی بسیار نرم و زیبا پیدا می کند. قیمت آن هم اهمیت بسیاری دارد، چون با وجود کاربرد برای مبلمان نفیس، منبت کاری و آلات موسیقی قیمت آن با سقف قیمت موجود در بازار فاصله قابل توجهی دارد. پس هرکسی می تواند بدون نگرانی به سراغ کار با آن برود.
بیشتر بدانید:
نکات نجاری با چوب گیلاس
در این قسمت نکته های مهم در هنگام خرید تا برش و پرداخت را به طور خلاصه بررسی می کنیم. دقت داشته باشید برخی از این توصیه ها قابل تعمیم به جنس های مشابه (مثلاً با میزان سختی نزدیک) هستند و در نتیجه می توانید به آنها علاوه بر نکات اختصاصی، به عنوان راهنماهای عمومی هم نگاه کنید.
- در هنگام خرید چوب گیلاس، دقت کنید که تا حد امکان رنگ سطح آن یکنواخت و یکدست باشد. این نکته به این واقعیت برمیگردد که این متریال با گذشت زمان به مرور تغییر رنگ می دهد و داشتن لک ها و رگه های تیره بزرگ در سطح آن به این معناست که احتمالاً با چوبی کهنه و در انبار مانده روبرو هستید. همچنین یکدستی رنگ به زیبایی مصنوعات ساخته شده هم کمک می کند.
- از اره چوب و تیغه های بسیار تیز برای بریدن آن استفاده کنید، چون به خاطر ظرافتش به راحتی می سوزد و می تواند ظاهر محصول شما را تحت تأثیر قرار دهد. به خصوص دقت کنید که تیغه هایتان دچار زنگ زدگی یا آلوده به چسب و صمغ نباشند.
- سطح آن به راحتی خراشیده می شود، بنابراین حتی الامکان از سنباده های ریزتر استفاده کنید. در خصوص گیلاس، استادکاران ماهر و کارکشته حتی سنباده زنی کامل با کاغذ را به جای استفاده از سنباده برقی پیشنهاد می کنند.
لایه های بیرونی در این چوب رنگ روشن تری نسبت به مغز آن دارند، بنابراین در هنگام کار با آن و متصل کردن قطعات مختلف به هم این نکته را مد نظر قرار بدهید. به خصوص این نکته با توجه به تغییر رنگ متریال به مرور زمان اهمیت بیشتری پیدا می کند. - پوشاندن سطح آن با رزین لاک الکل (شلاک) زیبایی محصول را دوچندان می کند، اما روغن های طبیعی برای این چوب خاص خروجی بهتری در اختیارتان قرار می دهد. این روغن ها دیرتر خشک می شوند و کار با آنها هم دردسرهای خاص خودش را دارد، اما مطمئن باشید در نهایت مصنوعات جذاب تری خواهید داشت که مدت زمان بیشتری برایتان کار خواهند کرد.
نتیجه گیری
در این مطلب به بررسی چوب گیلاس و نکات کار با آن پرداختیم. امیدواریم با به اشتراک گذاشتن این اطلاعات با شما مخاطبان عزیز بتوانیم هم به نجاران کهنه کار و هم به تازه کاران در حرفه های مربوط به مصنوعات چوبی کمک کنیم تا راحت تر با این متریال کار کنند و نتایج بهتری هم بدست آورند.