راهنمای خرید تیغه اره میزی
اره های میزی که اکثراً در بازار به عنوان نوعی اره برقی و گرد شناخته می شوند، دسته ای از ابزارآلات برش هستند که امروزه به خصوص در میان نجاران و دیگر افرادی که با مقوله بریدن مواد اولیه برای اهداف گوناگون سر و کار دارند، طرفدار پیدا کرده اند. برش چوب از زمانی ورای تاریخ مکتوب در میان انسان ها رواج داشته است، اما اره های قدیمی محدودیت های فراوانی به خصوص در زمینه بریدن صفحات تخت به وجود می آوردند و کار با آنها دشواری های خاص خود را داشت. آنچه که امروزه به عنوان مدل میزی شناخته می شود، یک دستگاه پیشرفته و کاربردی است که به کمک یک موتور آرمیچری (در مدل هایی که قابلیت جابه جایی دارند) یا یک موتور دینامی در دو نوع تک فاز و سه فاز (در مدل های ثابت) کار چرخش تیغه مدور را انجام داده و از این طریق می توانند عمل برش را به انجام برسانند. در این محصولات اغلب الکتروموتور و تجهیزاتی که برای تنظیم ارتفاع تیغه به کار می روند روی یک شاسی در داخل بدنه سوار می شوند و تیغه از شیاری که روی صفحه بیرونی تعبیه شده است، خارج می شود.
به منظور انجام فرآیند برش، تیغه را می توان در زاویه های مختلف صفر الی ۴۵ درجه تنظیم نمود یا به کمک یک اهرم بالابرنده ارتفاع آن را تغییر داد. از طریق حرکت دادن قطعه مورد نظر بر روی قسمت تخت بدنه می توان کار هدایت برش را به انجام رساند که به کمک گونیای تعبیه شده روی این قسمت دقت کار به شکل قابل توجهی افزایش و دشواری کار به شدت کاهش پیدا می کند.
سوالی که برای علاقمندان به این ابزار مطرح است، چگونگی انتخاب نمونه بهینه در میان انبوه مدل های موجود در بازار است. مدل های میزی برای برش طولی و عرضی انواع تخته ها و صفحات چوبی با ضخامت کمتر از ۸ سانتی متر به کار می رود و به کمک آن می توان فاق، زبانه، قلیف، کنشکاف، اتصال انگشتی، قاب و متعلقات بسیار متنوع دیگری را تولید نمود. پس با کاربردهای بسیار متنوعی روبرو هستیم که می توانند گستره وسیعی از نیازها را رفع کنند. چطور می توان بهترین تیغه را در چنین موقعیتی تشخیص داد؟ با ما همراه باشید تا به این سوال جواب بدهیم.
کدام تیغه اره میزی بهتر است؟
پاسخ این سوال که کدام تیغه برای اره میزی بهتر است، به شدت به کاربرد بستگی دارد. شاید برایتان جالب باشد که بسته به جنس ماده ای که با آن روبرو هستید، تیغه های متعددی در بازار وجود دارند. این امر به این خاطر است که برای مثال تیغه هایی که برای چوب های سخت طراحی شده اند، در هنگام بریدن چوب های نرم به بافت آنها گیر می کنند و ترمز خودکار دستگاه به سرعت برای جلوگیری از سوختن الکتروموتور وارد عمل شده و آن را خاموش می کند. این موضوع باعث می شود اگر بخواهید با تیغه مخصوص انواع سخت به بریدن چوب های نرم بپردازید با خاموشی های مکرر روبرو شوید. پس انتخاب نمونه بهینه امری ورای بهره وری و راندمان بیشتر کار است و با اساس کارکرد دستگاه رابطه دارد.
برای مثال، بریدن ام دی اف نیازمند این است که تیغ شما دندانه های متعدد و ریزی داشته باشد چون امکان لب پر شدن آن در هنگام بریدن این ماده بالاست.
نحوه تشخیص تیغه اره میزی ایده آل
هرچه تعداد دندانه بیشتر و فاصله میان آنها کمتر باشد، با تیغه برنده تر و تیزتری روبرو هستید که گرچه با سرعت کمتری عمل بریدن را انجام می دهد، اما کیفیت کار بهتری ارائه می کند. گاهی اوقات افراد مشاهده می کنند که دستگاهشان سطح قطعه را می سوزاند و این سوختگی دقیقاً به خاطر کیفیت پایین کار است که باعث فشار آوردن به دستگاه می شود. در حال حاضر در بازار بسته نیازهای مختلف با مدل های مختلف تیغ چوب بر، عمودی و افقی بر، کورین بر، پانل بر و… روبرو هستیم که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند.
برای متریال های چگال و سخت با بافت درهم تنیده باید از مدل هایی بهره برداری کنید که تعداد دندانه های بالا با اندازه گلویی پایین داشته باشند. گلویی به فاصله میان دو دندانه گفته می شود که هرچه بیشتر باشد، دقت کار کمتر اما سرعت آن بالاتر می رود. بریدن موادی مانند لترون و سنگ کورین به این نوع نیاز دارد. این در حالی است که در مواجهه با متریال های نرم مانند نراد می توانید به سراغ تیغ هایی با سرعت بریدن بیشتر و در نتیجه دندانه های بزرگتر بروید. اگر سرعت کار برایتان اهمیت ندارد، همیشه بهتر است از تیغه هایی با تعداد دندانه بالاتر و گلویی کمتر بهره ببرید.
نکته دوم قطر تیغ است. محور تمامی اره های میزی یک قطر متناسب دارد که باید رعایت شود. در صورتی که این میزان رعایت نشود با عملکرد نامناسب و برخورد تیغ به بدنه دستگاه یا پایین آمدن عمق برش روبرو می شوید که به شدت در بازدهی کارتان اثر می گارد. قطر تیغ را می توان روی جعبه یا خود آن به وضوح مشاهده نمود.
زاویه قلاب (hook angle) و سرعت چرخش کل (RPM) آن نیز آخرین نکاتی هستند که باید به آنها توجه کنید. زاویه برش که با جهت کارکرد تیغ رابطه دارد، بسته به متریال می تواند اهمیت پیدا کند. برای مثال زوایای منفی برای برش سخت و عرضی و زوایای مثبت برای برش نرم و طولی مناسب ترند. نکته دیگر سرعت چرخش است. هرچه سرعت چرخش بالاتر باشد، فرآیند بریدن با راحتی و سهولت بیشتری انجام می شود اما اغلب حداکثر قدرت دستگاه استفاده می گردد، پس با استهلاک در طولانی مدت روبرو هستید. یک بار دیگر، بسته به اینکه چه کاری را بیشتر انجام می دهید باید به این دو نکته توجه داشته باشید. هر دو ویژگی بر روی تیغ ثبت می شوند و نیازی نیست که نگرانی از این بابت داشته باشید.
پس در نهایت باید چهار ویژگی را در هنگام تیغه بهینه در نظر بگیرید:
- تعداد دندانه
- فاصله گلویی
- زاویه قلاب
- سرعت چرخش کل
بدیهی است که مشخصات متعدد دیگری هم وجود دارند که می توانند به شما کمک کنند. اما این چهار مورد تعیین کننده بهترین مدل بسته به کاربرد شما خواهند بود و در اکثر موارد کفایت می کنند. پیچیده کردن بیش از حد فرآیند انتخاب نه تنها به شما کمک نمی کند، بلکه می تواند باعث گیج شدن و انتخاب نامناسب نیز بشود که به هیچ عنوان رویداد دلخواهی به حساب نمی آید.