ابزار اندازه گیری در آهنگری و نجاری

ابزار اندازه گیری در آهنگری و نجاری

آشنایی با ابزار

در هر حرفه ای که با ابعاد و تناسب های دقیق سر و کار دارد، اهمیت ابزارهای اندازه گیری انکارناشدنی است. نجاری و آهنگری هر دو حرفه های بسیار کهنی هستند که رابطه تنگاتنگی با دقت و ریزبینی برای تولید محصولات بهینه برقرار کرده اند. از قرن ها پیش، آهنگران و نجاران می دانستند که نمی توانند به تجربه و چشم خود اعتماد کنند تا محصولات بی نقصی خلق کنند. به همین دلیل از همان دوره استفاده از تجهیزات مختلف برای میزان کردن و متناسب نمودن قطعات تولیدی رواج پیدا کرد.

در تمدن های باستانی که واحدهای اندازه گیری فراگیری وجود نداشت، اغلب مقایسه و قرار دادن یک اندازه معین به عنوان ملاک استاندارد برای این کار استفاده می شد. اما بعدها با معرفی واحدهای اندازه گیری که در سرزمین های وسیع مورد قبول عموم نجاران و آهنگران قرار داشت، به مرور استفاده از ابزارآلاتی که به طور مخصوص برای تعیین ابعاد استفاده می شدند، تبدیل به جزء جدایی ناپذیر این حرفه ها گردید. شاید قدیمی ترین وسیله در این دسته، خط کش ها باشند که در تحقیقات باستان شناسی تمدن سومر در عراق کنونی نمونه های آنها یافت شده است.

امروزه هم با وجود پیشرفت های فناوری و دستیابی انسان به سیستم های پیشرفته، هنوز استفاده از ابزارهای اندازه گیری در میان متخصصان این دو حرفه رواج دارد. این محتوا تلاش می کند به مهمترین ابزارها در این زمینه بپردازد و آنهایی که هنوز جایگاه خود را حفظ کرده اند به شما عزیزان معرفی نماید. با ما همراه باشید.

معرفی ابزار اندازه گیری در آهنگری و نجاری

خط کش

قدیمی ترین ابزار اندازه گیری مورد استفاده انسان خط کش است. بسته به کاربری، انواع مختلف تخت و تاشو در ابعاد گوناگون طراحی شده اند. بسیاری از اساتید کهنسال که طی سالیان تجربه فراوانی به دست آورده اند، خط کش های دست ساز خودشان را استفاده می کنند. بسته به دقت اندازه کیری خط کش مد نظر، می توان کاربردهای مختلفی از آن انتظار داشت که از اندازه گیری قطعات بزرگ و زمخت تا تنظیم های میلیمتری متفاوت است. هیچ نجار یا آهنگر زبده ای وجود ندارد که اهمیت این ابزار را انکار کند یا از آن استفاده نکرده باشد.

متر مهندسی

یکی از شناخته شده ترین ابزارهایی که در محیط های صنعتی یا مشاغل مربوط به ساخت وسایل ساختمان مانند کابینت، کمد و امثالهم می بینید، متر مهندسی است. دقت آنها گرچه مشابه مترهای عادی است، اما این طول بلند آنهاست که می تواند در اندازه قطعات به کار بیاید. همچنین جنس آن را به گونه ای انتخاب می کنند که در عین قابلیت جمع شدن به دور قرقره تعبیه شده در متر، بتواند به صورت صلب هم بایستد تا بتوان یک نفره از آن استفاده نمود.

ابزار اندازه گیری در آهنگری و نجاری

گونیا

گونیا نیز از وسایل قدیمی است که برای ایجاد گوشه های متناسب و صاف بودن قطعات به کار می رود. در انواع مختلف ساده، مرکب و زاویه سنج (مجهز به یک نقاله) در بازار وجود دارد، جزو مهمترین و پراستفاده ترین ابزارآلات در انواع حرفه های مرتبط با شکل دهی به چوب، سنگ و فلز است. بعضی مدل ها با دو بازوی عمود بر هم روبرو هستیم که به گونیا دو بازو معروف است و به عنوان خط کش هم کاربرد دارد. همچنین گاهی گونیا به صورت ترازدار هم تولید می‌ شود و یکی از بازوهای گونیا خط کش و بازوی دوم تراز می‌ باشد.

شابلون

این وسیله به جز نجاری و آهنگری در کاشی کاری، کابینت سازی، نصب کف پوش و… هم به شدت کاربرد دارد و به طور مخصوص برای قناسی و کنج به کار می رود. برای این کار، شابلون الگوی قسمت مورد نظر شما را بر روی چوب، فلز، سرامیک یا سنگ پیاده می کند و به کمک ابزارهای برشی می توانید آن را برش بزنید. دقت داشته باشید که شابلون ها بسته به کاربرد اندازه های مختلفی هم دارند و گستره توانایی های آنها قابل توجه است.

گونیومتر

گونیومتر ابزاری ترکیبی از خط کش و پیچ و مهره است که با باز و بسته کردن پیچ و مهره های مورد نظر می توان الگوهای مختلفی را با آن به وجود آورد. مهمترین استفاده های آن برای طراحی گوشه، کنج، زوایا و قناسی ها و همچنین شکل های پیچیده هندسی است. دانستن روش کار با این وسیله، خود یک مهارت به شمار می رود و نیازمند آموزش یک فرد مسلط است، اما در صورتی که کار با آن را بیاموزید، می تواند به شما در طراحی مدل های بسیار جذاب، هم در کار با چوب و هم در کار با فلز، کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *