آشنایی با ابزارهای لیزری ساختمانی
ابزارآلات ساختمانی مدرن و دیجیتالی نقش بسیار موثری در ساختمان سازی و سایر موارد مرتبط دارند. متر، شاقول، ترازیابی و گونیا که در انواع لیزری و دیجیتال از جمله این ابزارآلات هستند که امروزه در بازار عرضه می شوند. در ادامه این مطلب تلاش بر این است که اطلاعات کاربردی و مطلوبی برای آشنایی بیشتر با این ابزار ها ارائه شود. با دکتر ابزار همراه ما باشید.
کاربرد ابزارهای لیزری ساختمانی
گونیا لیزری: با کاربردی بسیار دقیق تر نسبت به سایرین، از جمله ابزار های دیجیتالی ساختمانی می باشد. این دستگاه با ایجاد دو پرتو لیزری به صورت عمود بر یکدیگر، در نصب کاشی و سرامیک کاربرد دارد. در برخی موارد نیز در دیوار کشی استفاده می شود، اما به علت پایین بودن ارتفاع لیزر معمولا گزینه چندان مناسبی برای این کار محسوب نمی شود. چراکه اگر در برابر پرتو لیزری مانعی با ارتفاع ۵ سانتی متر قرار گیرد، پرتو امتداد نخواهد یافت. در عوض توصیه می شود محصولات ۳ خط، ۵ خط و یا ۸ خط در این زمینه مورد استفاده قرار بگیرند. چرا که این گونه دستگاه ها در اصل از گونیای لیزری و خط تراز لیزری بوده و کاربرد موثرتری خواهند داشت.
متر لیزری از نوع پالس: کدگذاری پالس به طوری انجام می شود که امکان ایجاد پارازیت در فاصله یاب کمتر شود.
این امر با استفاده از تکنیکهای اثر داپلر برای تشخیص اینکه ممکن است شی به سمت فاصله یاب یا جهتهای دیگر حرکت کند و اینکه چه سرعتی دارد ممکن میشود.
دقت دستگاه به وسیله زمان سقوط یا صعود پالس لیزر و سرعت دریافت کننده تعیین میشود. نوعی که از پالسهای لیزری خیلی سریع استفاده میکند و یک آشکارساز خیلی سریع دارد میتواند فاصله شی را تا حد چند میلیمتر تعیین کند.
ترازیاب لیزری: این وسیله پرتویی مروی و قابل دید را با استفاده از سنسور روی میله تراز می اندازد. در نتیجه فرد می تواند عمل ترازیابی را به تنهایی انجام دهد. برخلاف سایر طرق، که احتیاج به حضور دو نفر است؛ کسی که میله را نگه دارد و کسی که تراز را از روی دستگاه بخواند. از طریق نصب سنسور روی یک دستگاه متحرک می توان شیب بندی به صورت خودکار را عملی کرد. برخی ویژگی های این نوع ترازیاب عبارتند از:
- اندازه گیری کاملا توماتیک (حذف خطای اندازه گیری در هنگام خوانش، ثبت کردن و منتقل کردن به رایانه و در نتیجه افزایش سرعت)
- اندازه گیری از طریق میانگین گیری و تکرار عملیات اندازه گیری (افزایش دقت در ترازیابی)
- نمایش دهی نتایج اندازه گیری و خواندن شاخص نمایش داده شده
- درج اطلاعات روی کارت های ثبت علاوه بر ذخیره سازی
- ثبت تمامی نتایج در حافظه سیستم دستگاه
- امکان مبادله داده ها میان رایانه و ترازیاب
- محاسبه ارتفاع نقاط به صورت اتومات
- ترازیاب دیجیتالی اتوماتیک
ترازیاب خودکار دیجیتال: ترازیاب خودکار از یک تنظیم کننده برخوردار است که در راستای اطمینان از افقی ماندن خط دید، پس از یک مرتبه افقی شدن تراز توسط استفاده کننده کاربرد دارد. در نتیجه در هر بار استفاده از ترازو احتیاجی به تنظیم مجدد نخواهد بود.
شاغول و انواع آن: جسمی کروی از جنس سنگ یا فلز است که به ریسمانی سبک آویخته می شود. در بنایی آن را از بالای دیوار بنا شده به پایین سر می اندازند، تا میزان صافی و ترازی دیوار را در امتداد ریسمان بررسی کنند. بنابراین طناب متصل به شاغول به صورا عمود بر زمین قرار می گیرد. این ابزار انواع مختلفی دارد:
- لیزری
- سنتی
دور سنج لیزری: با بهره گیری از پرتو لیزر، یافتن دوری اجسام را ممکن می سازد. اساس کار، زمان پرواز نمونه از طریق ارسال یک پالس لیزر در در باریکه ای از پرتو به سمت جسم و محاسبه زمان بازگشت بازگشت پرتو به ارسال کننده است. این نوع روش اندازه گیری به علت سرعت بالای نور، عموما برای سنجش هایی با دقت پایین تر از میلیمتر مناسب نبوده و توصیه نمی شود. روش های دوری سنجی با لیزر به شرح زیر است.
- مشخص ساختن زمان رفتن و برگشتن یک پالس لیزری قوی از نقطه شروع تا پایان
- تداخل سنجی به این معنی که باریکه ای لیزری با برخورد به مقصد در خود جمع شده و اندازه گیری بر اساس فریز های تداخلی انجام شود.
نکته: این روش ها تنها در صورتی کاربرد دارد که هدف مورد نظر دارای خاصیت بازتاب باشد.