نحوه استفاده از خار جمع کن و خار باز کن
خار جمع کن و خار باز کن نوعی ابزار دستی هستند که به طور عمومی برای جایگزینی خارهای فنری در وسایل مختلف کاربرد دارند. این محصولات که به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شوند، می توانند حلقه های فنری داخل یا دور قطعه را باز و بسته کنند. در این محتوا ابتدا عملکرد و در واقع نحوه استفاده از این نوع انبرها شرح داده شده است و در ادامه با انواع دسته بندی این دو وسیله کاربردی آشنا خواهید شد. در ضمن برای خرید بهترین مدل این وسیله، می توانید به مقاله “راهنمای خرید خاربازکن و خارجمع کن” مراجعه نمایید.
عملکرد انبر خار باز کن و خارجمع کن
در گام اول باید تعریف خار را بدانیم. خارها یا حلقه ها در بسیاری از ادوات به شکل های گوناگون به کار می روند. به طور ویژه این قطعه شباهت فراوانی به واشر دارد برای نگه داشتن یا قفل کردن چند قطعه دیگر به همدیگر استفاده شده و قابلیت فنری دارد. همین قابلیت فنری باعث می شود بتوان آن را بدون شکستن از جا درآورد. نوک این دو وسیله به منظور تسهیل انجام فرآیند مذکور دقیقا به شکل سوراخ های خار طراحی شده است. بسته به اینکه با کدام یک از این دو کار کنید، اهداف متفاوتی برآورده می شود.
همان طور که از نام آنها پیداست، خار جمع کن برای حلقه ها و خارهای داخلی به کار می رود. در این انبر، با فشردن دسته می توان قطر خارها را کاهش داد و به این ترتیب آنها را از داخل قطعات به راحتی بیرون آورد. اگر از انواع قفل شونده استفاده کنید مشکل خاصی وجود نخواهد داشت، اما در انواع دیگر نیاز است فشار دائمی و ثابتی را به دسته وارد کنید تا قطعه ای که با نوک ابزار گرفته اید از آن جدا نشود. جدا شدن و سقوط آن به داخل دستگاه در بسیاری موارد می تواند به شدت مشکل زا باشد و حتی در برخی موارد نیازمند باز کردن کل ادوات برای بیرون آوردن خارهای مذکور باشد که به شدت هزینه بر است.
خار باز کن برای درآوردن حلقه ها خارهای خارجی کاربرد دارد. وقتی دسته را فشار می دهید، دو سر آن از هم دور می شوند. پس برای استفاده از آن باید نوک ابزار را زیر قطعه مورد نظر قرار داده و با فشار دادن دسته قطر آن را افزایش دهید تا از جای خود باز شود. در این مدل می توانید از دست دیگر خود استفاده کنید تا خارهای باز شده را از جا دربیاورید. البته دقت کنید که در نمونه های بزرگ که به کمک مدل های قدرتی باز می شوند این کار را انجام ندهید.
از آنجایی که خارها در ادوات متعدد کاربرد دارند، بدیهی است که استفاده از این ابزارها نیز گستردگی قابل توجهی دارد. خارها در ضامن کردن پیچ و مهره، تجهیزات فرمان مکانیکی مانند فرمان خودرو، ادوات رباتیک، انواع سیستم های با قابلیت های حرکت دورانی نسبت به یکدیگر و موتورهای احتراق داخلی کاربرد دارند که تنها بخشی از تجهیزاتی هستند که از این محصولات بهره می برند.
برندهای متعددی این محصولات را به بازار عرضه می کنند و قیمت های آنها هم متغیر است. برخی از برترین برندهای تولیدکننده در این زمینه رونیکس، استنلی، سفیر، صامو پرشین، میلان، توسن، ورتکس، اینکو، هامان، سونی، میلواکی و هیوندای هستند. در زمینه قیمت اما شرایط یکسانی در بازار وجود ندارد، به خصوص چون هر برند مدل مخصوص خود را با جنس منحصر به فردی ارائه می کند و بر این اساس نمی توان با اطمینان در خصوص ویژگی های هر نمونه و دلیل تفاوت قیمت آن با باقی مدل ها تصمیم گیری نمود. پیشنهاد ما این است که همواره نیم نگاهی به برندهای مطرح و معتبر موجود در بازار داشته باشید و بر اساس تولیدات آنها خرید خود را انجام دهید.
دسته بندی انواع خاربازکن و خارجمع کن
این وسایل دارای سایزبندی مختص خود هستند که بسته به میزان باز شدن دهانه هر سایز، می توان از آن برای محدوده معینی از قطر خارها بهره برداری نمود. مدل های قابل تنظیم خاصی هم در بازار وجود دارند که می توانند هم فرآیند جمع کردن و هم فرآیند باز کردن را انجام دهند. در این نمونه ابزارها از یک کلید روی وسیله استفاده می شود که می تواند عملکرد را معکوس کند و از این طریق هر دو وظیفه را عهده دار شود.
در برخی مدل ها از سری های قابل تعویض استفاده شده است که گرچه قدرت ابزارهای عادی مختص یک قطر معین را ندارند، اما در صورتی که استفاده مکرر از این ابزارها نداشته باشید گزینه های مناسبی به شمار می روند. همچنین نمونه هایی هم وجود دارد که نوک خمیده ای با زاویه ۴۵ تا ۹۰ درجه دارند. این سری ها برای کار در فضاهای تنگ با دسترسی محدود تولید می شوند و به کمک آنها می توان بدون نیاز به باز کردن ادوات متعدد، عملیات باز کردن یا بستن خارها را انجام داد.
بسته به اینکه با چه نوع خارهایی روبرو باشید، ویژگی های عملکردی ابزار نیز می تواند متغیر باشد. از آنجایی که جمع کردن یا باز کردن به کمک فشار دست انجام می شود، ممکن است با کم و زیاد شدن فشار خارها از نوک این وسیله بیفتند. برای رفع این مشکل مدل هایی طراحی شده اند که دسته آنها روی یک ریل دندانه دار حرکت کرده و با هر میزان افزایش فشار معین، دسته در موقعیت خاصی قفل می شود. این امر از باز شدن ناگهانی دسته و افتادن خارها جلوگیری می کند و به خصوص برای افرادی که تجربه چندانی در کار با این وسیله ندارند، کاربرد دارد. بر این اساس پنج دسته اصلی برای این ادوات در نظر گرفته می شود:
- تنظیم شونده: نوعی که هر دو فرآیند را شامل می شود و از کلید برای تغییر حالت خود استفاده می کند. این مدل ها قدرت کمتری نسبت به همتایان خود دارد.
- سری قابل تعویض: نوعی که دارای چندین سری است و گستره وسیعی از نیازها را پاسخ می دهد. این مدل گرچه از نمونه های تنظیم شونده قویتر است، اما همچنان جزو مدل های ضعیف به شمار می رود.
- نوک خمیده: دارای نوک های خمیده در محدوده زاویه ۴۵ تا ۹۰ درجه هستند که باعث می شود بتوانند در محیط هایی با دسترسی دشوار عملکرد بهتری از خود نشان دهند.
- قدرتی: کاربرد صنعتی داشته و معمولاً ابعاد و قدرت بیشتری نسبت به باقی نمونه ها دارند.
- قفل شونده: به لطف طراحی خاص دسته و توانایی قفل شدن آن بر روی یک ریل دندانه دار می توان از باز شدن ناگهانی سر این مدل جلوگیری نمود. به خصوص برای افرادی که تجربه کاری کمتری با این ابزارها دارند مناسبند.
نتیجه گیری:
در این مطلب به طور خلاصه با خار باز کن و خار جمع کن، وظایف و چگونگی استفاده از آنها آشنا شدیم. اگر قصد دارید ابزارهای فنی را به درستی استفاده کنید، داشتن دانش در خصوص عملکرد آنها جزو مهمترین نکاتی است که باید رعایت شود. ما در دکتر ابزار تلاش می کنیم در اولین گام های کسب این دانش در کنارتان باشیم تا راه برای استفاده ایمن و صحیح از ابزارها را برایتان هموار کنیم. امید آن که این تلاش موفق بوده و نتایج مثبتی برای شما عزیزان به دنبال داشته باشد.