ورق گیر چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
اگر در کارگاه ها یا انبارهای بزرگ کار کرده باشید یا با تجهیزاتی که در این محیط ها کاربرد دارند آشنا باشید، حتماً با ورق گیرها هم برخورد داشته اید. این ابزارها که در بازار ایران گاهی با نام گیره ورق گیر هم شناخته می شوند، تجهیزات بسیار کاربردی و مفید هستند که به طور کلی برای عملیات باربرداری، جا به جایی اجسام سنگین، ستون ها و ورق های چوبی و فلزی کاربرد دارند. استفاده از آنها دو دلیل اصلی دارد: تسهیل انتقال اشیا و جلوگیری از صدمه دیدن آنها در حین انتقال. برای مثال، یک تخته چوبی سنگین را به سختی می توان جابه جا کرد و حتی اگر نیروی انسانی کافی برای این کار در دسترس شما باشد، احتمال آسیب دادن تخته بر اثر کشیده شدن روی زمین یا برخورد با دیوار وجود دارد. این در حالی است که یک ورق گیر به راحتی و بدون دردسر می تواند به شما در بلند کردن و جابه جایی این قطعه کمک کند.
در این مطلب به بررسی این ابزار، ویژگی ها و انواع آن می پردازیم و نیم نگاهی هم به نکات استفاده از آن می اندازیم. با ما همراه باشید تا بیشتر در این خصوص بیاموزید.
ویژگی انواع ورق گیر
این ابزار گاراژی مدل های متعددی دارد، اما ساختار اغلب آنها چندان پیچیده نیست. بسته به اینکه از چه مدل با چه ظرفیتی استفاده می کنید، به کمک آن می توان انواع ورق، شمش، بلوک بتنی، لوله و پروفیل، تیرآهن، نئوپان، پلی وود، لترون و ام دی اف را از جایی به جای دیگر انتقال داد. بدنه آنها را اغلب از فولاد می سازند چون باید قادر باشد در برابر وارد شدن حجم بالای نیرو و فشار مقاومت کند. گاهی اوقات فولاد با آلیاژهای آلومینیوم جایگزین می شود که گرچه شکنندگی بیشتری دارد، اما در برابر اکسایش، زنگ زدگی و تابش آفتاب عمر بالاتری را تضمین می کند.
گرچه بدنه باید محکم و صلب طراحی شود، اما فک ها باید انعطاف کافی برای نگه داشتن قطعات و در عین حال آسیب نزدن به آنها را داشته باشند. به همین دلیل بیشتر اوقات از پلیمرهای نرم و مقاوم برای پوشاندن فک ها استفاده می کنند. دستگیره ها هم اغلب از همین جنس ساخته می شوند تا از لغزیدن آنها در دست استفاده کنندگان جلوگیری شود.
معرفی انواع ورق گیر
به طور کلی این وسیله دارای سه دسته اصلی است، اما مدل های اختصاصی هم برای مواد معینی مانند چوب و شیشه تولید شده اند که نرم تر بوده و به طور ویژه برای کار با قطعات ظریف تر و حساس تر توسعه یافته اند. با این وجود این موارد هم همچنان از دسته بندی مذکور تبعیت می کنند و اینطور نیست که ساختار آنها ویژگی های منحصر به فردی داشته باشد.
به طور کلی دسته های اصلی عبارتند از:
- عمودی: ساختار ساده ای داشته و همان طور که از نام آن مشخص است، برای بلند کردن بار از بالای آن و به طور عمودی طراحی شده است.
- افقی: به بغل گیر هم شهرت دارد و بلند کردن بار از کنار به کار می رود. دقت داشته باشید در اغلب موارد از مدل های افقی به صورت جفت استفاده می شود، چون این مدل ها اغلب کوچکتر از مدل های عمودی و مغناطیسی و با ظرفیت کمتری تولید می شوند.
- مغناطیسی: به مگنت لیفت هم مشهور است که با ایجاد میدان مغناطیسی قادر است تنها اجسام فلزی را بلند کند. در ساختار داخلی آنها یک آهنربای پرقدرت استفاده شده است که کمک می کند تا فک ها چسبندگی بهتری به قطعات داشته باشند.
در ادامه به این امر می پردازیم که اصولاً به کارگیری این ادوات چه مزیتی در اختیار شما قرار می دهد و چرا پیشنهاد می شود از آنها استفاده کنید.
مزایای استفاده از ورق گیر
فرقی نمی کند از کدام نوع استفاده می کنید، در هر صورت این وسیله دارای مجموعه ای از مزایا است که باعث می شود کارایی بسیار مناسبی برای طیف وسیعی از مشاغل و کاربردها داشته باشد. برخی از این موارد را می توان به وضوح از شرح نحوه استفاده دریافت، اما برای راحتی بیشتر در این قسمت این موارد را به طور خلاصه ذکر کرده ایم.
- افزایش قابل توجه ایمنی
- کاهش فشار وارده به نیروی انسانی
- صرفه جویی در زمان و انرژی
- قابلیت جابه جایی حجم بالای اجسام، به خصوص ورق ها
- کاهش احتمال و میزان آسیب دیدگی ورق
- عمر بالا و استهلاک ناچیز در هر بار استفاده
اما چطور می توان با اطمینان از این مزایا استفاده کرد و کارایی بهینه را بدست آورد؟ این سوالی است که بخش بعدی به آن پاسخ می دهد.
نکات ایمنی استفاده از ورق گیرها
گرچه کار با ورق گیر به نظر راحت است، برای بهره برداری بهینه از این ابزارها باید نکاتی را مد نظر داشته باشید. برخی از این نکات برای افرادی که با تجهیزات فنی کار می کنند بدیهی است، در حالی که بقیه موارد به طور اختصاصی برای این ابزارها کاربرد دارند. نکات فنی استفاده از این وسیله عبارتند از:
- در هنگام خرید ابزار، حتماً دقت کنید که استاندارد و ایمن باشد.
- قبل از استفاده، حتماً باید از ظرفیت و وزن قطعه اطلاع کامل داشته باشید. به کار بردن قطعه بیش از حد سنگین به راحتی می تواند باعث شکستن و خراب شدن دستگاه شما شود.
- حتماً قبل از آویزان کردن قطعه، مطمئن شوید فک ها گیرایی مناسبی داشته باشند و محکم بسته شوند.
- اگر فقط از یک ورق گیر استفاده می کنید، باید مطمئن شوید حتی الامکان نزدیک به مرکز وزن قطعه وصل شود، چون در غیر این صورت حین بلند کردن قطعه شروع به نوسان و حرکت پاندولی می کند. اگر از بیش از یک ابزار بهره می برید، دقت کنید که تا جای ممکن وزن را بین آنها پخش کنید. در این حالت بهتر است برای ایجاد تعادل از شاهین استفاده نمایید.
- در بازه های زمانی معین ابزارهایتان را روغن کاری کنید و از محکم بودن اتصالات و پیچ و مهره های آنها اطمینان حاصل نمایید.
- از بلند کردن قطعات کج و آسیب دیده، یخ زده یا بیش از حد داغ، آلوده به روغن و گریس یا تازه رنگ شده با این محصول خودداری کنید. این کار عمر ابزار را کاهش می دهد.
- در هنگام جا به جایی قطعات، از ایستادن زیر آنها خودداری کنید.
- ابزارها را در هنگامی که تحت استفاده نیستند، در یک محل خشک، خنک و دور از مواد شیمیایی نگهداری کنید