پیچ پروانه ای و کاربرد آن
اتصالات و ابزارآلاتی که برای به هم متصل کردن قطعات به کار می روند، از دیرباز نقش مهمی در ساخت و ساز انواع وسایل و لوازم داشته اند. میخ ها، پرچ ها و پیچها در انواع بسیار متنوع و متعددی در بازار یافت می شوند که هر کدام بسته به ویژگی های خود کاربرد، شکل طراحی و عملکرد متفاوتی دارند. یکی از این نوع اتصالات به نام رول بولت یا پیچ پروانه ای شناخته می شود و گرچه خود نمونه های زیرشاخه ای فراوانی دارد، اما به طور کلی کاربرد آن برای اتصال یک قطعه یا وسیله فلزی به دیوار، سقف یا سقف کاذب از جنس بتن، آجر و سنگ است. در این مطلب به تعریف، ویژگی ها و کاربردهای پیچهای پروانه ای می پردازیم تا از این طریق شما را با یکی از ابزارهای اتصالی جذاب و منحصر به فرد آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
پیچ پروانه ای چیست و چه کاربردی دارد؟
این نوع یراق آلات، جزو رول بولت های مستحکم به شمار می رود که از یک پیچ تمام رزوه و یک غلاف متحرک استفاده می کند. پوشش یا علاف متحرک لبه های باریکی دارد که سه قسمت بالا، پایین و مرکز آن قابلیت تا شدن دارند و این توانایی باعث می شود بتوانند به راحتی در شرایط گوناگون باز و بسته شوند. پس از بستن پیچ در جای خود، غلاف آن را به دیوار می فشارد و از این طریق اتصالی به مراتب محکم تر و نیرومندتر از پیچهای عادی به وجود می آورد. این ساختار به خصوص هنگامی کاربرد پیدا می کند که بخواهید یک قطعه یا جسم را به یک دیوار با ضخامت اندک یا سقف کاذب متصل کنید و نمی خواهید به خاطر وزن این قطعه یا جسم، پیچ آن از جا دربیاید.
رول بولت ها اغلب از فولاد سخت کاری شده و ضد زنگ ساخته می شوند و علاوه بر مقاومت بالا به خاطر جنس، عمر عملیاتی قابل توجهی دارند. این امر در خصوص مدل های پروانه ای هم صدق می کند، گرچه مدل های ساخته شده از پلاستیک هم در بازار یافت می شوند. به خاطر طراحی ویژه و مقاومت بالا، به خصوص در محیط های تحت تنش بالا مانند کارگاه های فنی می توانید به کمک این ابزار تا مدت زمان طولانی با آسودگی خیال به فعالیت بپردازید و نگرانی از بابت استحکام اتصالات نداشته باشید.
کاربرد پیچ پروانه ای
پیچ پروانه ای یکی از پراستفاده ترین ابزارآلات اتصالی در سقف های کاذب و دیوارهای کنفی باریک به حساب می آید. توانایی آن برای حفظ استحکام سازه ای که به آن متصل شده است و در عین حال محکم نگه داشتن اتصال، باعث می شود برای آویختن یا وصل کردن وسایل مختلف در ساختمان ها استفاده داشته باشد. در برخی آشپزخانه ها به کار بردن آن برای نصب کابینت ها بسیار مرسوم است، چون هم می تواند وزن کابینت را به خوبی تحمل کند و هم آسیب اندکی به دیوار وارد می کند. کاربرد دیگر آن برای آویزان کردن انواع لوستر، به خصوص در هنگام مواجه بودن با سقف کاذب است.
خارج از این موارد، از این ابزار می توان در هنگامی استفاده نمود که جسم یا قطعه مد نظر برای اتصال به طور طبیعی تحت لرزش و به تبع آن ریسک ریزش و کنده شدن از جای خود باشد. در بسیاری از آشپزخانه های بزرگ و رستوران ها با چنین موردی مواجه هستید و در چنین وضعیتی، این مدل محصول می تواند فوق العاده برای شما راهگشا باشد.
انواع پیچ های پروانه ای
پیچ های پروانه ای به ندرت با اسم های خاص دسته بندی می شوند و جداسازی آنها بیشتر وابسته به کاربردی است که دارند. این محصول در بازار در انواع فلزی (به خصوص فولاد ضد زنگ) و پلاستیکی موجود است و بسته به کاربردهایش در ابعاد و سایزهای مختلفی تولید می گردد. بر این اساس طول، عرض و تعداد باله های غلاف، پهنای سر پیچ، وزن پیچ و ابعاد آن در حالت بسته و باز تنوع قابل توجهی در انواع مختلف آن به وجود می آورند.
آنچه که مرسوم است، به کار بردن ابعاد ۱*۷٫۵*۱۰ سانتیمتر ابعاد باز و ۱*۱٫۳*۱۰ سانتیمتر ابعاد بسته برای سقف های کاذب است و رولپلاک های ۴ و ۵ سانتیمتری نیز برای سفال، بلوک های آجری توخالی و مصالح مشابه به کار می رود.
نتیجه گیری
امیدواریم این مطلب توانسته باشد هر چند مختصر و مفید، اما بخشی از سوالات شما در خصوص چیستی و چگونگی به کار بردن پیچهای پروانه ای را پاسخ دهد. داشتن دانش اولیه در خصوص محصولات، ویژگی های آنها و چگونگی به کار بردنشان می تواند در انتخاب اتصالات بهینه حیاتی باشد، پس شناخت کلیت عملکرد اتصالاتی از این دست نه تنها اتلاف وقت نیست، بلکه به شما کمک می کند تا بهترین انتخاب ممکن با کمتری دردسر را انجام دهید.