کف رنده چیست؟

کف رنده چیست؟

آشنایی با ابزار

کاربرد کف رنده

چوب نقش مهمی در زندگی ما دارد. با نگاه به اطراف خود خواهید دید که بسیاری از وسایل و ظروف، از چوب ساخته شده اند. به عنوان مثال، چوب ماده اصلی مبلمان، میز، صندلی،کمد، درب و غیره می باشد. در این مقاله قصد داریم به معرفی دستگاهی بپردازیم که از ابزارهای برقی محبوب در صنعت چوب به شمار می رود. به این دستگاه، کف رنده گفته می شود که نام دیگر آن رنده میزی نجاری نیز می باشد.

این دستگاه، یکی از مهمترین دستگاه‌های نجاری است که وجود آن در هر کارگاه نجاری ضروری به نظر می رسد چرا که برای استفاده از چوب و ساخت وسایل و تجهیزات، ابتدا باید دو طرف چوب را صاف و صیقلی نمود و آن را برای کار با دیگر دستگاه ها مانند گندگی یا اره نواری  آماده کرد. در واقع  اصلی ترین وظفه این دستگاه، صاف نمودن سطوح چوب و ایجاد زاویه قائمه در قسمت لبه ها می باشد. از کاربردهای این دستگاه می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • گونیا کردن لبه های چوب
  • صاف کردن سطح چوب‌های گود
  • صاف نمودن قسمت برجسته چوب
  • صیقلی نمودن سطح چوب‌های زمخت
  • تغییر زاویه فنس دستگاه به‌صورت اریب تا ۴۵ درجه  و قابلیت برش مناسب برای اتصال فارسی

کاربرد کف رنده

نحوه کار دستگاه کف رنده

این ابزار برقی دارای دو میز می باشد. به میز اول، میز ورودی و به میز دوم میز خروجی گفته می شود. در بین آن‌ها کاتر هد و تیغه قرار گرفته است. تعداد تیغه‌ها بستگی به نوع دستگاه دارد. ابتدا چوب روی میز اول قرار می گیرد و در امتداد کف رنده و روی تیغه حرکت می کند و سپس از میز دوم خارج می گردد.

ارتفاع میز خروجی یکسان می باشد اما ارتفاع میز ورودی قابل تنظیم بوده و به با توجه به میزان رنده شدن چوب تغییر می کند. با استفاده از این قابلیت می توانید قطعه کاری که بیش‌ازحد ناصافی، گودی یا برجستگی دارد، رنده کرد تا سریع‌تر به نتیجه مطلوب رسید. توجه داشته باشید که نباید رنده کردن چوب را به ‌صورت عمیق انجام دهید. برای این کار بهتر است، در چند مرحله و هر بار مقدار بسیار کمی از سطح چوب را رنده کنید تا سطح چوب صافی حاصل شود.

این دستگاه دارای فنسی است که با استفاده از آن می توان، روی لبه کار، زاویه قائمه یا اریب ایجاد نمود. فنس در واقع صفحه‌ای کم عرض با طولی برابر میز داشته که روی آن قرار می‌گیرد. فنس به‌صورت عمود بر میز و کاتر قابل تنظیم است و می باست یک لبه از چوب را محکم به آن فشار داد تا برش با زاویه قائمه انجام شود که این ویژگی به جهت استفاده در اتصال‌های فارسی در نظر گرفته شده است.
همان طور که گفتیم یک تخته چوب در مرحله ابتدایی و قبل از برش کاری نیازمند این است که حداقل دو طرف از چهار طرف آن رنده شده تا برای استفاده در ماشین گندگی یا اره نواری آمادگی لازم را داشته باشد.

نکات ایمنی کار با رنده میزی نجاری

  • برخی از دستگاه ها  طوری طراحی شده اند که از انگشتان کاربر محافظت می کنند. بدین صورت که روی تیغه‌ها حفاظی تعبیه شده است که وقتی قطعه کار روی آن قرار ندارد، به‌جای اولیه خود بازگردد.
  • وقتی قطعه چوبی که قرار است با آن کار کنید، خیلی نازک یا کوچک است، جهت رعایت ایمنی در حین کار، بهتر است از دستگیره مخصوص و قطعه چوبی برای فشار دادن قطعه اصلی استفاده  نمایید تا از آسیب احتمالی به انگشتانتان در امان بمانید.
  • مطالعه دفترچه راهنما و رعایت نکات ایمنی ذکر شده در آن، کمک شایانی در این زمینه به شما خواهد نمود.
  • توصیه می شود در هنگام کار با این ابزار نجاری، از گوش گیر استفاده نمایید چرا که صدای بلندی دارد.
  • عینک ایمنی به جهت جلوگیری از پریدن ذرات چوب به چشمانتان از ضروریات است.
  • استفاده از بلوور یا مکنده، بهترین روش برای خلاصی از گردو غبار و ذرات چوبی است که ممکن است به چشمانتان آسیب رساند. علاوه بر این، به کاهش اصطحلاک و افزایش طول عمر
  • دستگاه نیز کمک زیادی خواهد نمود.

نتیجه

همواره باید این نکته را به خاطر داشته باشید که رنده کردن چوب ها از اصلی ترین و مهمترین و ابتدایی ترین بخش ساخت لوازم چوبی است. رنده کردن یا تراشیدن و صیقل دادن نادرست سطوح چوبی، سبب برش نادرست شده و در نتیجه گندگی نادرست را به همراه دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *