پیچ خودکار چیست و تفاوت آن با پیچ معمولی
پیچ ها جزو قدیمی ترین ادوات اتصالی هستند که بشر از آنها برای متصل کردن قطعات گوناگون به یکدیگر استفاده می کند. اختراع آنها به قرن ها قبل برمیگردد و برخی آن را به ارشمیدس نسبت می دهند که سن به کارگیری این ابزارها را به بیش از ۲۰۰۰ سال می رساند. از صنایع بزرگ و تجهیزات تولید انبوه تا لوازم ریز و درشت در خانه ها، پیچ ها نقش های بسیار فعال و بی نهایت باارزشی را در زندگی ما بازی می کنند.
یکی از انواع آنها که در بازار کاربرد فراوانی دارد، نوع خودکار است. دانستن اینکه این مدل چه تفاوتی با مدل های معمولی داشته و چه کاربردهایی دارد، نه تنها برای اطلاع از چگونگی کارکرد اتصال اهمیت دارد بلکه می تواند به شما کمک کند که در صورت نیاز بتوانید به راحتی با آنها کار کنید و نیازهایتان را برطرف سازید. به همین دلیل در این مطلب به این ابزار و ویژگی های آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
ویژگی های پیچ خودکار
مدل های خودکار این ابزار جزو اتصال دهنده های چندمنظوره به شمار می روند و به خصوص در حوزه های صنعتی طرفداران بسیاری دارند. نوک تیز، رزوه های واضح و جدا از هم و توانایی اتصال بدون نیاز به مهره از مهمترین ویژگی های آنها هستند و اغلب در اتصالات چوبی، فلزی، دیوار خشک و حتی بتنی کاربرد گسترده دارند. به خاطر طراحی منحصر به فردشان، می توانید پس از بیرون آوردن از محل اتصال می توانید دوباره آنها را سر جای خود نصب کنید.
اغلب برای ویژگی های آنها به استانداردهایی مانند DIN، ASTM و ISO اشاره می شود که بر این اساس باید برای خرید نمونه بهینه به جداول استاندارد توجه کنید. این ابزار قدرت تگه داری متوسطی دارد و بنابراین در پروژه های سنگین پیشنهاد می شود از نمونه هایی استفاده کنید که به مهره هم مجهز می شوند.
در ادامه به انواع و دسته بندی های متفاوت آن می پردازیم.
انواع پیچ خودکار
در بازار نمونه های متفاوتی از این محصول مشاهده می شود که هر کدام شرایط عملکردی و کاربرد خاص خود را دارند. با این وجود، همه آنها در ویژگی های اصلی با یکدیگر مشترک هستند و نوک تیز، قابلیت اتصال بدون مهره و متناسب بودن برای پروژه های سبک و متوسط در تمام انواع مشاهده می شود. از نظر جنس اغلب اوقات آنها را از استیل ضدزنگ می سازند و در برخی موارد هم با لایه ای از روی پوشانده می شوند که رنگی طلایی به آنها می بخشد. دسته بندی این محصولات به طور کلی بستگی به طراحی آنها، به ویژه در قسمت سری دارد.
بر این اساس، چهار مدل متفاوت پیچ خودکار وجود دارد:
- خزینه کاری (خود دریل با کلگی صاف): زیر سطح مواد اطراف قرار گرفته و اتصال صاف و یکنواختی به وجود می آورد.
- سر سوکتی (آلن): شکل درایو آن منحصر به فرد است که کمک می کند تا هنگام ورود به قطعات دچار شکستگی یا تغییر شکل نشود.
- سر شیپوری: سر صافی دارند و تنش در مقایسه با نوع معمولی در سطح گسترده تری توزیع می شود. به خصوص برای اتصال تخته های گچی به چوب و اتصالات فلزی مناسب هستند.
- سر فلنجی: برای اتصال فلز به فلز یا پلاستیک به پلاستیک کاربرد دارند و گشتاور گیرش بیشتری نسبت به بقیه انواع در اختیار شما می گذارند.
تفاوت پیچ خودکار با پیچ معمولی
مهمترین تفاوت میان این دو محصول در کاربرد آنهاست. پیچ های معمولی که از مهره استفاده می کنند، اغلب اتصال محکم تری فراهم می کنند اما برای متصل کردن آنها نیاز دارید به هر دو طرف سازه خود دسترسی داشته باشید. این امر مهمترین علت برتری مدل های خودکار بر آنهاست، چون در کار با این مدل ها دیگر نیازی به نگرانی در خصوص سمت دیگر اتصال نیست.
به خاطر قدرت اتصال متوسط، طبیعتاً بسیاری از متریال ها را نمی توان با این مدل به هم متصل کرد. برای مثال برای پلای وود، تخته های پرس شده، دیوار خشک، ورق فلز و تخته های دکینگ می توانید از این اتصال دهنده استفاده کنید، در حالی که اتصالات داربست و تیر را نمی توان به آن سپرد.
بحث هزینه هم می تواند مطرح باشد، به خصوص چون مدل های معمولی به خاطر داشتن مهره گران قیمت تر هستند. از آنجایی که این ابزار در تعداد بالا در پروژه ها به کار می رود، انتخاب مدل بهینه به شدت می تواند در هزینه کل پروژه موثر باشد.
نتیجه گیری
در این مطلب به بررسی پیچ خودکار و تفاوت های آن با پیچ معمولی پرداختیم و متوجه شدیم که این محصول چه کاربردها و ویژگی هایی دارد و تحت چه شرایطی بر مدل های معمولی برتری پیدا می کند. امیدواریم با اشراف یافتن بر کلیات استفاده و کارکرد آن بتوانیم به شما کمک کنیم تا در هنگام کار با ابزارآلات با ابهام به مراتب کمتری روبرو باشید و نتایج بهتری از کار با آنها بدست آورید.