کاربرد انواع کلمپ نجاری
از دیرباز ابزارآلات متعددی برای نجاری طراحی شده اند که بسیاری از آنها طی سال ها جای خود را به ادوات پیشرفته تر داده اند، مانند شاغول های سنتی که به مرور زمان جای خود را به مدل های مدرن ابزار اندازه گیری داده اند. اما ابزارهای معینی هم وجود دارند که هم از نظر ایده و هم از نظر عملکرد چنان جایگاهی برای خود بدست آورده اند که جایگزین کردن آنها عملاً غیرممکن است. کلمپ یا گیره نجاری چنین ابزاری است. در این مطلب به بررسی این ابزار نجاری و ویژگی های آن می پردازیم تا متوجه شویم چرا هنوز استادکاران نجاری به استفاده گسترده از این محصول می پردازند.
کلمپ چیست؟
کلمپ یا گیره نجاری، نوعی وسیله کمکی و از لوازم جانبی ابزار نجاری است که برای تثبیت، نگه داشتن و جلوگیری از جا به جایی قطعات چوبی در کنار یکدیگر به کار می رود. به کمک آن می توان سرعت و ایمنی کار با قطعات مختلف را بهبود داد و به همین دلیل در انواع شرایط کاربردهای آنها مثال زدنی است. یکی دیگر از روش های استفاده در آنها در موقعیت هایی است که نیاز دارید دو یا چند قطعه را به همدیگر چفت کرده و همراه با هم جا به جا کنید. کار با این ادوات چندان دشوار نیست و افراد مبتدی هم اگر مکانیسم آن را به دقت بررسی کنند، در زمان کوتاهی می توانند به نحوه کاربردش تسلط پیدا کنند. در ادامه به دسته بندی های اصلی این محصولات می پردازیم و بحث می کنیم که تفاوت های هر کدام چیست؟
معرفی انواع کلمپ
از دو نظر دسته بندی می شوند: پیکر بندی (شامل شکل و قدرت کار) و نحوه عملکرد. گرچه پیکربندی دسته بندی مناسبی نیست و بیشتر برای نامگذاری گیره ها به کار می رود، اما نحوه عملکرد به معنای واقعی کلمه یک دسته بندی است و می تواند تعیین کننده دسته ای از ویژگی های نزدیک به هم باشد.
بر اساس پیکربندی ده ها نوع وجود دارد که بسیاری از آنها می توانند ویژگی های مشابه یکدیگر داشته باشند. مثال های این نوع دسته بندی عبارتند از: C کلمپ، لوله ای، انبری، ماهی، تفنگی، موازی، گیره گونیا، ورق گیر، نر گیر، بغل گیر و تنگ قاب.
از نظر مکانیسم و نحوه عملکرد اما تنها چهار دسته وجود دارد:
- فشاری
- کششی
- دسته عمودی
- دسته افقی
برای درک بهتر هر کدام از این دسته ها به طور خلاصه هر کدام از آنها را بررسی می کنیم.
- فشاری: گیره های فشاری به صورت افقی نصب می شوند و به خصوص در هنگام برش و سوراخ کردن قطعات برای نگه داشتن آنها در کنار هم استفاده می شوند. وزن مناسب، توانایی اعمال قدرت بالا و نگه داشتن قطعات تحت هر میزان نیروی خارجی جزو مهمترین برتری های این محصول است. اغلب نجاران از این وسیله هنگام برش زنی با زوایای معین استفاده می کنند.
- کششی: مدل کششی بیشتر به عنوان اهرم نگهدارنده عمل کرده و کاربرد اصلی آن جابه جایی و نگه داشتن اجسام با ابعاد و وزن های متفاوت در کنار یکدیگر است. برخی نمونه های صنعتی آن قادرند نگه داشتن اقلامی با وزن ۵۰۰ کیلوگرم را هم بر عهده بگیرند.
- دسته عمودی: مدل های دسته عمودی در دستگاه های فارسی بر، دورکن و همچنین شابلون های سوراخ کاری به کار می روند و استفاده اصلی آن برای برش دقیق و سوراخ کردن پنل هاست. وزن آنها پایین است، اما به راحتی قادرند قطعات بزرگ و قطور را در کنار هم نگه دارند.
- دسته افقی: این نمونه هم می تواند مانند مدل دسته عمودی به فارسی بر و شابلون سوراخ کاری وصل شود و قطعات را برای آن در کنار هم نگه دارد. با این حال، مشهور است که مدل های دسته افقی به نیروی اعمالی فراوانی نیاز دارند پس باز و بسته کردن آنها چندان آسان نیست.
نتیجه گیری:
در این مطلب به طور خلاصه به بررسی کلمپ ها و انواع آنها بر اساس دو دسته بندی پرداختیم. دانستیم که این ادوات برای تثبیت، نگه داشتن و جلوگیری از جا به جایی قطعات چوبی در کنار یکدیگر به کار می رود، به کمک آن می توان سرعت و ایمنی کار با قطعات مختلف را بهبود داد، کار با آنها چندان دشوار نیست و افراد مبتدی هم در زمان کوتاهی می توانند به نحوه کاربردش تسلط پیدا کنند. اشراف پیدا کردن بر چگونگی عملکرد ابزارآلات می تواند گام مثبتی در جهت رعایت نکات ایمنی مربوط به آنها باشد و امیدواریم مطلب ما توانسته باشد در این زمینه به شما کمک کند.